Τοποθεσία

 

 

loutra_pozar_aridaia2Σε απόσταση 13 χλμ. από την Αριδαία και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μία κατάφυτη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων, βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από τη φωτιά».

Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37 °C, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από το όρος Καϊμάκτσαλαν και είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Για την εξυπηρέτηση των λουομένων, έχουν δημιουργηθεί ατομικοί λουτήρες, εσωτερικές ομαδικές πισίνες και μία ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Το επιβλητικό φαράγγι των Λουτρών, μέσα στο οποίο ρέει ο Θερμοπόταμος, προσφέρεται για περιπάτους, ορειβασία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες χάρη στις γέφυρες και τα μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα σπήλαια που περιβάλλουν τη λουτρόπολη και συνιστούν το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας (17 σπήλαια). Λειτουργεί επίσης Φυσιογραφικό Σπηλαιολογικό – Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο στεγάζεται μία πολύτιμη συλλογή από σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα. Για τους λάτρεις του σκι σε απόσταση περίπου 35 χλμ. από τα Λουτρά βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν.

Το έντονο φυσικό ανάγλυφο, η πλούσια βλάστηση και το μεγαλείο αυτού του ιδιαίτερου τόπου θα σας συνεπάρει…

Comments are closed.